هر آنچه باید در رابطه با CLOUD و یا حافظه ابری بدانید!!!
کلود و حافظه ابری چیست ؟
از آنجا كه تكنولوژي روز به روز در حال پيشرفت ميباشد و امنيت بيشتر، دسترسي سهل تر و هزينه كمتر از آمال كاربران و موسسات ميباشد، حجم اطلاعات تولید شده در فضای دیجیتال، هر روز و هر لحظه بیشتر میشود و منطقی به نظر مي رسد که راهکارهای ذخیره سازی اطلاعات دیجیتال هم به همان نسبت، گسترش و توسعه پیدا کنند. فضای ذخیرهسازی ابری در تحقق اين اهداف یک سرويس است که در آن دادهها در مموري كارت هاي ديتاسنتر در چندين سرور منتقل و ذخیره میشوند، کاربران معمولاً هزینه ذخیره سازی داده های ابری خود را با توجه به ميزان اشغال فضا و مصرف ماهانه پرداخت میکنند.
ارائه دهندگان خدمات ابری داده های انتقال یافته به كلود را مدیریت و نگهداری می کنند. در صورت نياز خدمات ذخیره سازی بر حسب تقاضا در فضای ابری ارائه می شود. سازمان هایی که ذخیره سازی ابری را انتخاب می کنند، نیاز به خرید، مدیریت و نگهداری زیرساخت های ذخیره سازی داخلی ندارند و دغدغه هاي مربوط به سرورهاي فيزيكي در حافظه ابري وجود ندارد. كلود و حافظه ابري بهطور اساسی هزینههای ذخیرهسازی را کاهش داده است.
انواع فضای ذخیره سازی ابری بر اساس مدلهای دسترسی به سه بخش عمومی، خصوصی و ترکیبی.تقسيم ميشود
ذخیره سازی ابری چگونه کار می کند؟
ارائه دهندگان حافظه ابری ديتاسنترها، دادهها را در چندین مکان در سراسر جهان نگهداری می کنند. وقتی مشتریان فضای ذخیرهسازی ابری را از یک ارائهدهنده خریداری میکنند، بیشتر جنبههای ذخیرهسازی داده را به سرويس دهنده واگذار میکنند، از جمله امنیت، ظرفیت، سرورهای ذخیرهسازی و منابع محاسباتی، در دسترس بودن دادهها و تحویل از طریق شبکه. مشتريان ميتوانند از طریق پروتکل (API) به داده های ذخیره شده ابری دسترسی داشته باشند.
نحوه عملکرد ذخیره سازی ابری بسته به نوع ذخیره سازی مورد استفاده متفاوت است. سه نوع اصلی ذخیره سازی بلوکی، ذخیره سازی فایل و ذخیره سازی شی محور هستند: ذخیره سازی بلاک حجم زیادی از داده ها را به واحدهای کوچکتر به نام بلوک تقسیم میکند. هر بلوک با یک شناسه منحصر به فرد مرتبط است و روی یکی از درایوهای ذخیره سازی سیستم قرار می گیرد. ذخیره سازی بلوک سریعتر و کارآمدتر است و سرعت دسترسي بالا كه نیاز برنامه هایی مانند پایگاه های داده را فراهم می کند.
ذخیره سازی فایل، داده ها را در یک سیستم سلسله مراتبی از فایل ها و پوشه ها سازماندهی می کند. معمولاً ذخيره سازي در درایوهای رایانه شخصی و ذخیره سازی متصل به شبکه (NAS) استفاده می شود. داده ها در یک سیستم ذخیره سازی فایل در فایل ها و فایل ها در پوشه ها ذخیره می شوند. دایرکتوری ها و زیر شاخه ها برای سازماندهی پوشه ها و مکان یابی فایل ها و داده ها استفاده می شوند. یک ابر مبتنی بر ذخیرهسازی فایل میتواند دسترسی و بازیابی دادهها را آسانتر کند، با این قالب سلسله مراتبی که برای کاربران آشناست و برای برخی از برنامهها مورد نیاز است.
ذخیره سازی شئي محور، داده ها را به عنوان اشیا ذخیره می کند که از سه جزء تشکیل شده است: داده های ذخیره شده در یک فایل، ابرداده مرتبط با فایل داده و یک شناسه منحصر به فرد. با استفاده از RESTful API، یک پروتکل ذخیره سازی شی یک فایل و ابرداده مرتبط با آن را به عنوان یک شی ذخیره می کند و یک شماره شناسایی (ID) به آن اختصاص می دهد. برای بازیابی محتوا، کاربر شناسه را به سیستم ارائه می کند و محتوا با تمام ابرداده ها، احراز هویت و امنیت آن مونتاژ می شود. سیستمهای ذخیرهسازی مبتنی بر شی محور اجازه میدهند تا ابردادهها سفارشی شوند، که میتواند دسترسی و تحلیل دادهها را سادهتر کند.
مزایاي استفاده از كلود يا حافظه ابري
- قابلیت استفاده و دسترسی در هر زمان و از هر مكان
- امنیت بالا
- صرفه جویی در هزینه
- اشتراک گذاری راحت فایل ها
- کاربران متعدد هماهنگ سازی
- همگام سازی و به روز رسان.
معایب حافظه ابری يا كلود
- نيازمند به اتصال به اینترنت
- هزینه هاي اضافي جهت آپلود و دانلود
- حریم خصوصی در فضاي ابري با توجه به استفاده از اينترنت دغدغه هاي مخصوص به خود را دارد
همچنين برخي از شركت هاي بزرگ و سايت هاي پربازديد اقدام به ارايه حافظه ابري بصورت رايگان نموده اند كه در زير تعدادي از آنها معرفي مي شوند:
-
گوگل: از سال 2012 شركت گوگل فضاي ذخيره سازي به نام گوگل درایو را ايجاد نمود و برای هر كاربر ۱۵ گیگابایت فضای ذخیرهسازی آنلاین رایگان در اختیار ميگذارد كه ميتوان عکسها، داستانها، طراحیها، طرحها، موارد ضبط شده، ویدیوها و همه چیز را در آن نگهداري كرد. و در صورت نياز ميتوان مبلغي به صورت ماهانه پرداخت كرد و حجم كلود شخصي را افزايش داد.
-
مایکروسافت: يكي ديگر از شركت هايي كه ارايه دهنده كلود رايگان ميباشد شركت مايكرسافت است كه اين شركت در ابتدا 7 گيگابايت به كاربران فضا ارايه ميداد و اكنون اين فضا را به 15 گيگابايت افزايش داده است. همچنين امكان خريد فضاي بيشتر امكانپذير ميباشد.
-
آی کلاد: شركت اپل نيز سرويس كلود خود را با نام ICloud ارايه كرده است و از سال 2011 به ارايه اين خدمت پرداخته است. اساس كلود اپل به عنوان مرکز هماهنگ کننده دادهها برای ایمیل، تماسها، تقویم، بوکمارکها، یادداشتها، فهرست کارها و سایر دادهها فعالیت میکند و 5 گیگابایت حافظه ابري به هر كاربر ارائه میدهد.
-
دراپ باكس: امروزه پس از ثبت نام در سایت فضای رایگانی به حجم ۲ گیگابایت در اختیار کاربر قرار ميدهد که در صورت نیاز امكان افزايش فضای بیشتر با پرداخت هزينه امكانپذير است. اما در عین حال این امکان نیز وجود دارد تا در ازای معرفی هر کاربر جدید، 500 مگابایت فضای رایگان از دراپ باکس (تا سقف 16 گیگابایت) دریافت نمود.
-
فضای ابریpCloud: نام یکی دیگر از بهترین فضاهای ابری است که به مشاغل و کاربران خصوصی اجازه میدهد تا فایلها و اطلاعات خود را در محیطی امن خود را تا 10 گيگابايت ذخیره کنند. با استفاده از پی کلود قادر خواهید بود تا با استفاده از كامپيوتر يا موبايل در هر مكان و هر ساعتي از شبانه روز به فایلهای خود دسترسی داشته باشید.
اخيرا شركت هاي ايراني نيز اقدام به كپي برداري از خدمات شركت هاي فوق كرده اند و تعداد معدودي از آنها حافظه ابري رايگان در اختيار كاربران قرار مي دهند كه ميتوان به سرويس فورنت، ايرانسل، ابرآروان و.. اشاره كرد.
كلام آخر
سازمان ها و افراد مختلف با كسب و كارهاي مختلف، اعم از دیجیتالی و سنتی، گاها نیاز دارند تا حجم بزرگي از اطلاعات دیجیتالی خود را در یک محل امن ذخیرهسازی کرده تا در آینده بتوانند مجددا از آنها استفاده کنند. كلود يا فضاي ابري اين امكان را ايجاد ميكند تا با در اختيار گرفتن يك حافظه ابري مجازي اطلاعات خود را ذخيره كنند و با هزينه بسيار كمتر و بدون استرس از خرابي استورج هاي فيزيكي به نيازهاي خود پاسخ دهن و خود را از زیر بار سنگینی این حجم از اطلاعات، نجات دهند.
با اين حساب، وظیفه تامین و نگهداری از تمامی زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری مورد نیاز برای انجام این کار، برعهده شرکتهای ارائهدهنده خدمات حافظه ابري گذاشته میشود تا نیاز نباشد افراد، خود شخصا اين مقدمات را فراهم کنند.
با استفاده از استوریجهای ابری، کارمندان یک شرکت قادر خواهند بود تا با هر دستگاهی، از هر کجا و در هر ساعتی از شبانهروز، به بروزشدهترین نسخه از اطلاعات و فایلهای شرکت دسترسی داشته و از راه دور کارهای خود را به انجام برسانند.
علاوه بر اینها، استفاده از اینترنت برای ذخیره اطلاعات، میتواند تاثیر مثبتی هم بر محیط زیست داشته باشد. چراکه در اینصورت، تا حد زیادی در مصرف انرژی صرفهجویی میشود.